Tiny House Türkiye

Tiny House Türkiye

Tiny house her ne kadar kamp karavan sektörünün içinde yer alsa da arz talep son yıllarda o kadar arttı ki neredeyse tek başına bir sektör haline geldi. Bu artışta kuşkusuz pandeminin ciddi oranda etkisi var. Bu sebeple tiny house Türkiye yatırımları yoğun bir şekilde araştırılmaya ve takip edilmeye başladı. Buna bağlı olarak, Tiny House Türkiye pazarındaki gelişmeler de tiny house meraklılarının ve yatırımcılarının sıklıkla araştırdığı konulardan biri halini aldı. Biz de sizler için sizler için tiny house Türkiye pazarından bilgiler aktardığımız yazımızı hazırladık.

Tiny house’ları karavanlardan ayrıştıran en önemli özellik uygun bir motorlu taşıtla çekilerek, istenilen lokasyona park edilip uzun ya da kısa süre yaşam imkânı sunması; konforlu yaşam alanı yaratılabilmesi. Yani tiny house sürekli hareket halinde olmayı tercih etmeyen, kısmen ya da kalıcı olarak bir lokasyonda yaşam sürmek isteyen kullanıcıların öncelikli tercihi oluyor. Bu sebeple de tiny house yapı sistemi, iç ve dış mekân malzeme kalitesi, estetik ve konfor son derece önem arz eden kriterler.

Tiny house Türkiye yatırımlarının artmasının bir diğer önemli sebebi de doğa içinde tatil tesislerinin hızlı kurulabilmesi ya da mevcut tesisin kapasitesinin hızla arttırılabilmesi. Üstelik tatilini konforlu koşullarda yapmayı önemseyenlere hitap etmek, yatırımcılar için büyük bir hedef kitleye hizmet sunabilmek anlamına geliyor.

Yatırımcılar İçin Tiny House

Doğayla bütünleşmiş bir otel ya da tatil tesisi açmak için geleneksel yöntemler yerine artık tiny house tercih ediliyor. Geleneksel yöntemlerle bir otelin hayata geçmesi yıllar sürerken ve doğal habitata müdahalelerde bulunmak gerekirken, tiny house ürünleri sayesinde bir tesis 45 günde kapılarını misafirlerine açabiliyor.

Bir otel yatırımı yapılabilmesi için öncelikle otelin lokasyonu belirleniyor. Ardından gerekli işletme izinleri alınıyor, arazi hazır hale getiriliyor. En son iş kalemi olarak da tiny house fabrika üretimi başlıyor. Yatırımcılar proje özelinde farklı model ve farklı büyüklükte ürünler tercih edebiliyor. Böylece tesis yönetimi tiny house odalarını farklı kategorilerde pazarlayabiliyor, konaklayacak misafir sayısına ya da ihtiyaçlarına göre uygun ürünü önerebiliyor. Fabrikadan çıkan tiny house’lar araziye transfer edilip, projeye uygun bir şekilde park ediliyor.

Yatırımcıların Tercihi Endüstriyel Üreticiler

Tiny house Türkiye pazarına üretim kapasitesi ve kalite standartları açısından da bakmak gerektiğinde az sayıda büyük ve endüstriyel üretici görüyoruz. Yatırımcılar alımları için genellikle bu üreticileri tercih ediyor. Bu sayede siparişin teslim tarihi, ürünlerin kalitesi, garanti süresi ve satış sonrası destek konularında hizmet alabileceğinden emin oluyor.

Tiny House Türkiye pazarında orta ve küçük ölçekli pek çok üretici de bulunuyor. Bu üreticiler atölye vb yerlerde, az adetle, daha çok el işçiliğiyle, fabrikasyonunun geri planda olduğu bir süreçle çalışıyor. Hal böyle olunca dışarıdan son derece estetik görünen ama multidisipliner bir bakış açıcısıyla kollektif üretim gerektiren yapıların tüm detayları en doğru şekilde çözülememiş, malzeme kalitesi standardizasyonu yakalanamamış olabiliyor. Üstelik orta ve küçük işletmeler için kar maksimizasyonu son derece önemli bir konu olduğundan en ekonomik maliyetlerle üretim de mecburi oluyor. Bireysel kullanıcılar ve yatırımcılar tiny house fiyat araştırması yaparken mutlaka üreticinin kalite standartlarını özenle incelemeli. Tekil ya da toplu satın alma fark etmeksizin estetikten önce kalite ve konfor koşullarını gözetmeli.

Tiny House Türkiye Yatırımları

Artık Türkiye’de pek çok tiny house otel ve tatil tesisini bazen yolculuk yaparken bazen de internette gezerken görebiliyoruz. Tiny house konumlandırmak için seçilen uygun araziler, gerekli izinler alındıktan sonra 45 gün gibi kısa bir süre içinde tiny house park edilebilir hale geliyor.

Avrupa’nın önde gelen ve en büyük endüstriyel tiny house üretim kapasitesine sahip olan Mooble House ürünleriyle de pek çok tiny house otel ve tatil tesisi açıldı. Üstelik yakında hayata geçecek yatırımlar için de üretim ve proje çalışmaları sürüyor.